Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.10.2022

Прокуратура автономії обвинувачує у колабораційній діяльності двох окупаційних суддів з Криму

Прокуратура автономії, у порядку спеціального досудового розслідування, скерувала до суду обвинувальні акти стосовно двох кримських суддів-колаборантів. Йдеться про голову «Роздольненського районного суду Республіки Крим» та суддю «Верховного суду Республіки Крим», їхні дії кваліфіковано за ч. 7 ст. 111-1 КК України (колаблраційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.
 
У березні 2022 року, указом президента РФ, обвинувачених було призначено на вказані посади, тобто «судді» добровільно зайняли посади у незаконно створених судових органах в окупованому Криму.
 
Від імені та в інтересах країни-окупанта один з обвинувачених ухвалив 72 рішення у цивільних та 12 рішень у кримінальних справах, інший - за цей час взяв участь у розгляді щонайменше 111 матеріалів кримінальних справ. Таким чином, обвинувачені сприяли функціонуванню окупаційних судових органів на півострові. 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось CУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Вказані «судді» ще у 2014 році зрадили присязі та перейшли на службу до окупантів, відповідно, за фактом вчинення ними державної зради (ст. 111 КК України) обвинувальні акти вже заходяться на розгляді у судах.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

 
 
 
 

кількість переглядів: 2249