Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.01.2023

Незаконне користування надрами у Криму: повідомлено про підозру гендиректору окупаційного підприємства

Прокуратура Криму повідомила про підозру гендиректору підприємства, що керував незаконним видобутком корисних копалин загальнодержавного значення на окупованому півострові. Його дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний у 2020 році незаконно обійняв посаду директора на захопленому окупантами підприємстві «Балаклавське Рудоуправління ім. О.М. Горького». 

Всупереч тому, що дозвільні документи підприємства на користування надрами на території України були анульовані, воно продовжувало функціонувати.  

Під керівництвом підозрюваного незаконно видобували запаси вапняку на території родовищ поблизу м. Севастополя в окупованому Криму. До того ж видобуток корисних копалин здійснювався із застосуванням спеціальної техніки за допомогою вибухів, що може спричинити негативний вплив довколишньому середовищу.

У такий спосіб він забезпечив та сприяв незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, не маючи при цьому жодних відповідних дозволів. 

Досудове розслідування здійснюється ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Нагадуємо, що раніше підозрюваний займав керівні посади в ПАТ «Кримський содовий завод», а також був депутатом Верховної Ради АР Крим та незаконно створеної Державної Ради Республіки Крим. Після окупації півострова, чоловік перейшов на бік ворога та продовжив надавати допомогу РФ у проведенні підривної діяльності проти України, обвинувальний акт за фактом вчинення ним державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України) перебуває на розгляді у суді.  
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1398