Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.04.2023

Змушував кримчан служити в армії РФ: вирок отримав ще один військовий комісар з окупованого півострова

За публічного обвинувачення прокуратури автономії 8 років позбавлення волі заочно отримав ще один військовий комісар з Криму. Його визнано винним у вчиненні воєнного злочину, а саме порушенні законів та звичаїв війни (за ч. 1 ст. 438 КК України).

Прокурори довели, що засуджений у 2020 році обійняв посаду «військового комісара м. Феодосія та Кіровського району Республіки Крим». На цій посаді він займався реалізацією політики РФ та її окупаційної адміністрації в Криму, яка спрямована на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта. 

Відтак, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, чоловік безпосередньо розробляв плани та організовував проведення призовних кампаній кримчан у відповідних районах півострова у період 2019-2020 років. Вказане є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. 

Прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які проводять мобілізаційні заходи та призовні кампанії на окупованому півострові. З 2015 року окупанти незаконно провели 16 таких кампаній, змусивши служити в збройних силах ворога понад 39 тисяч кримчан. Про це повідомляє керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.  

«Наразі, вдалося встановлено та повідомлено про підозри у вчиненні воєнних злочинів 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму серед них і «військовий комісар  Республіки Крим». На розгляді в суді перебуває 1 обвинувальний акт. Раніше, перший в Україні вирок отримав військовий комісар Сімферопольського району та м. Алушти. Його засуджено до 11 років позбавлення волі поки заочно», – підсумовує прокурор. 

кількість переглядів: 1890