Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.06.2023

Депортація українців з тимчасово окупованого півострова: обвинувальний акт щодо кримської «судді» скеровано до суду

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно кримської «судді», яка причетна до незаконної депортації цивільного населення з території півострова. Вона обвинувачується у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року мешканці окупованого півострова мають статус осіб, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення 56-річного громадянина України з території окупованого Криму. 

Незаконне рішення «суддя» мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території РФ». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на території півострова за національним законодавством не потрібні та не передбачені.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУНП в АР Крим та м. Севастополя.

Загалом, обвинувачена, громадянка України, після окупації Криму російськими збройними силами, зрадила присязі на вірність народу України та перейшла на службу до окупантів. При «новій владі» вона стала працювати суддею у незаконно створеному Ялтинському міському суді РК. За фактом вчинення нею державної зради (ч.1 ст. 111 КК України) обвинувальний акт знаходиться на розгляді суду.

Також нагадуємо, що у березні цього року, за публічного обвинувачення прокуратури автономії винесено перший в Україні вирок ще одній кримській «судді» за вчинення нею аналогічного воєнного злочину, а саме депортації кримчан з території окупованого півострова. «Голову Армянського міського суду Республіки Крим» засуджено до 10 років позбавлення волі, поки заочно.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 778