Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.06.2023

Штучний інтелект при розслідуванні злочинів окупантів в Криму: досвід прокуратури автономії

Прокуратура автономії завжди у пошуках нових інструментів, які можуть покращити ефективність розслідувань злочинів окупантів в Криму, зважаючи на тимчасову відсутність доступу до території. 

Серед таких інструментів  програмне забезпечення Clearview AI, що розпізнає обличчя. Після зустрічі керівництва прокуратури автономії із CEO Clearwiew AI Хоаном Тон-Тхатом у квітні цього року, прокурори отримали повний доступ до цього програмного забезпечення.


Використання Clearwiew AI автоматизувало та спростило роботу прокурорів у деяких важливих кейсах:


- Пропаганда служби в армії держави-окупанта серед дітей  вдалося встановити учасників одного з військово-патріотичних клубів на півострові. Ідентифіковано 22 дитини, що беруть участь у військово-патріотичних заходах, з них  одна особа досягла повноліття та бере участь у російській війні проти України. Продовжується збір доказів задля повідомлення про підозри організаторам військово-патріотичного клубу. Прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності воєнних злочинців, що здійснюють пропаганду служби в армії ворога.

- Незаконне усиновлення та встановлення опіки над дітьми-сиротами й дітьми, що позбавлені батьківського піклування, подальше їх незаконне переміщення до РФ. Встановити анкетні дані таких дітей, дотепер було неможливо, через законодавчо закріплену у РФ таємницю усиновлення. Однак, використовуючи Clearview AI, вдалося ідентифікувати місце перебування частини таких дітей. Також встановлено дані трьох усиновлювачів, їх регіон проживання та дітей, яких вони усиновили.

- Діяльність незаконного збройного формування «Самооборона Криму» виявлено нову інформацію та докази у кримінальному провадженні щодо учасників четвертої роти «Самооборони Криму» та їх ватажка, які причетні до вчинення ряду тяжких злочинів під час активної фази окупації Криму. Загалом за допомогою штучного інтелекту вдалося зібрати доказову базу щодо 70 «самооборонівців», їм вже повідомлено про підозру, для скерування до суду готуються обвинувальні акти.

- Злочини, вчинені щодо культурної спадщини на окупованому півострові  зібрано інформацію та ідентифіковано 42 особи, які причетні до вчинення злочинів цієї категорії, збирається доказова база задля повідомлення про підозри.

кількість переглядів: 897