Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.09.2023

Катування та ув’язнення кримчанина: прокуратура автономії підозрює трьох колишніх військовослужбовців СБУ у вчиненні ряду тяжких злочинів

Прокуратура Криму повідомила про підозри трьом колишнім працівникам кримського СБУ. Їхні дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України) та порушення недоторканості житла (ч. 2 ст. 162 КК України) за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 КК України). Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.

Встановлено, що силовики після окупації півострова ЗС РФ у 2014 році, зрадили присязі на вірність українському народові та перейшли на службу до незаконного створеного главку ФСБ РФ по Республіці Крим.

Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. Зокрема, фігуранти причетні до викрадення та катування жителя окупованого Криму. Підозрювані незаконно провели обшук у його магазині, попередньо підкинувши туди вибухівку, та без жодного процесуального оформлення ув’язнили потерпілого. Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, вони змусили його зізнатися у зберіганні вибухової речовини.

Вказані дії працівників «кримського управління ФСБ» є воєнним злочином та серйозним порушенням ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Спеціальне досудове розслідування – ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі, оперативний супровід ГУ СБУ в Києві та Київській області. 

Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 2929