Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.10.2023

Прокуратура автономії повідомила про підозру кримському окупаційному чиновнику, який став «міністром» в окупованій частині Запоріжжя

Прокуратура автономії повідомила про підозру у вчинення ряду тяжких злочинів окупаційному «міністру молодіжної політики у Запорізькій області», який почав будувати свою «кар’єру» ще з окупованого Криму.

Слідство встановило, що підозрюваний розпочав активну проросійську діяльність ще до окупації півострова. Зокрема, у 2013 році він очолив низку прокремлівських організацій та установ. Виступав за захист російської мови та культури.

З початком окупації Криму збройними силами РФ, підозрюваний одразу почав займатися координацією незаконних збройних формувань на півострові, таких як «Казачество», «Нічні вовки», «Самооборона Криму» та інші. Він організовував технічно-матеріальне забезпечення НЗФ та залучав до них нових учасників. 

«Кар’єра» підозрюваного стрімко почала розвиватися, зокрема, він був радником голови ради міністрів окупованого півострова Сергія Аксенова, а також став депутатом партії «Єдина Росія».

Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України, підозрюваний обійняв посаду  «міністра молодіжної політики» у окупованій частині Запорізькій області.

За свої «заслуги» чиновник неодноразово отримував нагороди від різних окупаційних адміністрацій. Зокрема, він нагороджений медалями «За захист Республіки Крим» та «За заслуги перед Донецькою Народною Республікою 3-го ступеня».

Дії підозрюваного кваліфіковано як:
- посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України);
- державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України);
- колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1078