Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.10.2023

Керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний взяв участь у спеціальному заході “Чи існує реальна перспектива правосуддя в Україні? Що про це говорить міжнародний досвід” у рамках конференції “Crimea Global. Understanding Ukraine through the South”

Під час конференції "Crimea Global. Understanding Ukraine through the South" відбувся спеціальний захід "Чи існує реальна перспектива правосуддя в Україні? Що про це говорить міжнародний досвід".

Дискусія дала змогу представникам українських та іноземних громадських організацій та державних установ обмінятись досвідом в контексті правосуддя щодо найтяжчих злочинів, які вчиняються в умовах війни. 

Війна в Україні не єдиний збройний конфлікт, що зараз триває у світі. Тому головною на спеціальному заході була тема перспективи правосуддя в Україні та досвід інших країн, де війна вже закінчилась або ще триває.

Участь в ньому взяв і керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.
 
Передусім він поділився досвідом прокуратури автономії у сфері правосуддя та викликами, з якими зіштовхнулася прокуратура із початком російської агресії. Зокрема, він розповів, про те, як відомство налагоджувало роботу та змінювало звичні підходи у роботі прокуратури. 

З 2014 року прокуратура Криму працює без доступу до території, потерпілих, свідків, місця вчинення злочину тощо. 

"Раніше, вбивство окупаційною владою активіста могло кваліфікуватися як звичайне побутове вбивство, а не як воєнний злочин. Це абсурдні речі і знадобилося  багато часу, щоб правильно вибудувати роботу прокуратури в умовах триваючого збройного конфлікту. Тривалий час працівники прокуратури автономії навчались, як в Україні, так і за кордоном міжнародному гуманітарному праву, оскільки це була абсолютно нова галузь права для системи правосуддя в Україні.
 
Налагодили ефективну співпрацю з українськими та міжнародними правозахисними організаціями, спільно з якими почали працювати з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду", - цим Ігор Поночовний поділився з учасниками заходу.

У заході взяли участь експерти  та правозахисники з України, Ірану, Афганістану, Судану, Лівії. Конференція відбулася за ініціативи Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. Ця ідея була підтримана та реалізована партнерами з громадського сектору, зокрема ICUV - International Centre for Ukrainian Victory, Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини - УГСПЛ, International Partnership for Human Rights (IPHR), ZMINA. Центр прав людини, Коаліція «Україна. П‘ята ранку» / Ukraine 5AM Coalition за підтримки Кримська платформа. Представництво разом з ними активно долучалось до організації заходу.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 964