Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.11.2023

Депортація українців з Криму: прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальні акти щодо «суддів» за вчинення воєнного злочину 

Прокуратура Криму скерувала до суду ще два обвинувальні акти стосовно окупаційних суддів з Криму, які причетні до депортації мешканців півострова. Їхні дії кваліфіковано як воєнний злочин, тобто порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі.
 

Встановлено, що після окупації півострова російськими збройними силами, судді почали працювати у незаконно створених Євпаторійському та Армянськом міських судах Республіки Крим. Обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення у Криму.
 

«Судді» достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вони ухвалили рішення про видворення українців з Криму.
 

Незаконні рішення були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.
 

Зазначене є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.
 

Спеціальне досудове розслідування здійснено СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 301