Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.11.2023

Перша цивільна жертва окупантів в Криму: судитимуть російського військового та двох самооборонівців, які причетні до викрадення Решата Аметова

Прокуратура Криму скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму»  та колишнього військового російських збройних сил, які причетні до викрадення кримськотатарського активіста, Героя України (посмертно) - Решата Аметова. 
 

Решат Аметов - перша цивільна жертва російської агресії в Криму. У березні 2014 року він вийшов на головну площу Сімферополя на одиночний пікет проти окупації півострова. Саме звідти його було викрадено. Через два тижні, тіло закатованого та убитого активіста було знайдено в Білогірському районі півострова. 
 

«Наприкінці 2019 року прокуратура та поліція автономії встановили й повідомили про підозри вказаним особам. Тоді, завдяки спільній роботі правоохоронців та правозахисників, не маючи доступу до території, місця вчинення злочину та тіла потерпілого, вдалося встановити обставини злочину. Це був важливий проміжний крок. Продовживши розслідування, ми з колегами вдавались до різних механізмів збору доказів, в результат чого, були  отримані беззаперечні докази щодо вчинення обвинуваченими цього та інших злочинів» - зазначив керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.  
 

Обвинувачених судитимуть за вчинення ряду тяжких злочинів: 
▪️ позбавлення волі або викрадення людини (ч. 3 ст. 146 КК України, в редакції 2014), 
▪️ посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 110 КК України, в редакції 2014) 
▪️  участь у незаконному збройному формуванні (ч. 2 ст. 260 КК України, в редакції 2014). Дії двох обвинувачених - громадян України також кваліфіковано як ▪️  державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України, в редакції 2014).
 

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

кількість переглядів: 511