Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.12.2023

Колабораційна діяльність: судитимуть 11 окупаційних топ-чиновників з Криму

Прокуратура автономії скерувала до суду 11 обвинувальних актів стосовно кримських чиновників, що погодились на співпрацю з окупантами. Їх дії кваліфіковано як колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до десяти років. 
 

Встановлено, що після окупації півострова, у 2014 році, обвинувачені будували кар’єру на різних посадах в окупаційній адміністрації. Втім, починаючи з 2022-2023 років, вони обійняли посади окупаційних:
 
  • «міністрів»: сільського господарства Республіки Крим, освіти науки та молоді РК.
  • «заступників міністрів»: внутрішньої політики, інформації та зв’язку, охорони здоров’я та екології й природних ресурсів.
  • «керівників» одного з комітетів Державної Ради РК та заступника комітету, окупаційних інспекцій, а також дільничної виборчої комісії міста Джанкой. 
  • «Депутатів» Державної Ради Республіки Крим другого скликання. 
 

Обвинувачені свідомо, за власним бажанням прийняли пропозицію ворога та на своїх посадах сприяють реалізації політики РФ, а також забезпечують функціонування окупаційної влади на території півострова.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ СБУ та ГУ НП в АР Крим 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

 

кількість переглядів: 728