Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.12.2023

Судитимуть двох учасників незаконного збройного формування  «Самооборона Криму»

За процесуального керівництва прокуратури автономії до суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох учасників НЗФ «Самооборона Криму».
 

Встановлено, що після окупації півострова, у 2014 році обвинувачені добровільно вступили до незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Один із них був призначений на посаду так званого керівника 4 роти у вище згаданій організації. «Самооборонівці» у співпраці з ворогом здійснили ряд дій, спрямованих на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України. Вони були задіяні у блокуванні адміністративних будівель м. Сімферополь, патрулювали вулиці міста, здійснювали незаконні перевірки документів громадян України та обшуки транспортних засобів. Крім того, обвинувачені охороняли «громадський порядок» під час проведення незаконного референдуму в Криму у 2014 році.
 

За «заслуги» перед державою-агресором обвинувачені отримали: «орден мужності», «медаль ордену «За заслуги перед Вітчизною ІІ ступеня», нагрудний знак МНС Росії «Учаснику ліквідації наслідків НС». 
 

Дії обвинувачених кваліфіковано як державна зрада та створення незаконних збройних формувань (ч. 1 ст. 111, ч. 4 ст. 260 КК України). Один із них обвинувачується також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 2 ст. 110 КК України в редакції від 2014 року). Їм загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.
 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та місті Севастополі
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 

Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 972