Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
19.12.2023

Переслідування незалежних адвокатів в окупованому Криму: документування таких злочинів та взаємодія з міжнародними організаціями

Факти переслідування незалежних адвокатів на окупованому півострові фіксуються протягом усього часу його захоплення. Особливо це стосується тих, хто працює у справах політвʼязнів, проукраїнських чи кримськотатарських активістів. Адже саме адвокати можуть публічно інформувати суспільство про порушення прав людини з боку окупаційної влади під час незаконних обшуків, затримань, судових засідань чи загалом у справах, які систематично фабрикуються силовими відомствами держави-окупанта. 
 

Про це йшлося під час пресконференції, організованої Коаліцією «Україна. П’ята ранку». 

Систематичні переслідування правозахисників  пов’язані саме з їх професійною та громадською діяльністю як адвокатів щодо захисту громадян України у політично мотивованих справах.
 

Перший заступник керівника прокуратури Віталій Секретар розповів про деталі розслідування таких злочинів та роботу з міжнародними організаціями. 
 

«Будь-яка взаємодія адвокатів з українськими правоохоронними органами наражає їх на ще більшу небезпеку, а також відсутність доступу до території ускладнює розслідування такої категорії справ. Однак ми фіксуємо вказанні факти та  документуємо їх на національному рівні. Протиправні дії щодо правозахисників містять також ознаки міжнародних злочинів проти людяності. У зв'язку з чим, в травні минулого року, прокуратура автономії разом із правозахисними організаціями скерувала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення, яке містить докази переслідування кримськотатарського народу. У тому числі переслідування адвокатів та правозахисників на окупованому півострові. Також ця інформація використовується у взаємодії з МЗС та Мін’юстом для судових процесів на міжнародному рівні та інформування глобальних організацій про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованому Криму» - наголошує прокурор.

кількість переглядів: 1032