Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.12.2023

Депортація українців із Криму: судитимуть двох окупаційних суддів

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальні акти щодо двох окупаційних суддів, причетних до депортації українців з території півострова. Обвинувачені порушили закони та звичаї війни, передбачені ч. 1 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Після окупації півострова судді почали працювати у незаконно створеному Євпаторійському міському суді Республіки Крим. Вони брали безпосередню участь у реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.
 
«Судді» достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові мають статус осіб, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вони ухвалили рішення про видворення українців із Криму.
 
Незаконні рішення були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території РФ». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснено СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 1198