Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
22.12.2023

Жорстоке поводження з цивільним населенням Київщини під час окупації: повідомлено про підозру командиру спецзагону ОМОН

Прокуратура автономії повідомила про підозру одному з командирів спеціального загону швидкого реагування «ОМОН» ГУ МВС Росії по Красноярському краю, який причетний до жорстокого поводження з цивільним населенням під час окупації Київської області, весною 2022 року. Його дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі.
 

Під час повномасштабного вторгнення держави-агресора на територію України, спецзагін підозрюваного разом із військовими ЗС РФ на виконання злочинного розпорядження військово-політичного керівництва РФ, окупували частину Київської області. 
 

Під час знаходження спецзагону «Росгвардії» в с. Здвижівка Бучанського району Київської області, командир віддавав незаконні накази підлеглим, зокрема, щодо ув’язнення мешканців села та застосовування до них психологічного й фізичного насильства.
 

У березні 2022 року за вказівкою підозрюваного було затримано 4 цивільних мешканців села. Задля залякування цивільних та придушення опору, росіяни з вогнепальної зброї розстріляли собаку одного із них. 
 

Ув’язнених було примусово поміщено до холодного приміщення, непридатного для перебування там людей. Військові РФ зв’язали потерпілим руки пластиковими стяжками та закрили їм очі ганчірками, обмотавши голови клейкою стрічкою, схиляючи таким чином до співпраці. Одного із затриманих обливали рідиною, імітуючи підпал, та вивозили до лісосмуги, лякаючи розстрілом. 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим та місті Севастополі за дорученням Генерального прокурора України.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 


Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 1188