Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.02.2024

Порушення законів та звичаїв війни: підозрюються двоє військових ЗС РФ, які причетні до катування цивільного населення на Київщині

Прокуратура автономії повідомила про підозру ще двом військовим РФ. Вони причетні до нелегального ув’язнення та катування цивільних на Київщині весною 2022 року. Їх дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) й загрожує до 12 років ув’язнення.
 

Підозрювані обіймали посади заступника командира та військового 2-ї роти спецзагону нацгвардії РФ по Красноярському краю. 
 

19 березня 2022 року, під час окупації Бучанського району Київської області, один із підозрюваних разом зі спільниками позбавив волі чотирьох мешканців села Здвижівка. 
 

Окупанти зв’язали їм руки пластиковими стяжками, закрили очі ганчірками, обмотавши голови клейкою стрічкою, та вивезли в сарай на околиці села для допитів. Задля залякування та, схиляючи таким чином до співпраці придушення опору, росіяни з вогнепальної зброї розстріляли собаку одного із них. 
 

Пізніше, інший підозрюваний разом з «колегами» вивіз до лісу одного із затриманих, де погрожували йому вбивством, імітуючи різні сценарії: утоплення в колодязі, розстріл, спалення та наказував потерпілому рухатись у вказаному напрямку, стверджуючи, що він долає мінне поле і у будь-який момент може підірватись. Не здобувши жодних компрометуючих відомостей щодо потерпілих, їх відпустили.
 

Нагадаємо, нещодавно прокуратура автономії повідомила про підозру російському командиру спецзагону швидкого реагування «ОМОН» по Красноярському краю, який віддавав незаконні накази щодо ув’язнення вище згаданих цивільних Київщини.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснюється СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі за дорученням Генерального прокурора 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 560