Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.02.2024

Викрадення та катування кримчанина на півострові: судитимуть трьох експрацівників кримської СБУ 

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх працівників кримської СБУ, які причетні до катування цивільного мешканця окупованого півострова. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.
 
До окупації півострова у 2014 році обвинувачені обіймали посади співробітників СБУ в АР Крим, втім прийняли пропозицію ворога та перейшли працювати до окупаційного «УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю». 
 
Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. Зокрема, фігуранти причетні до викрадення та катування жителя окупованого Криму. 
 
Обвинувачені незаконно провели обшук у його магазині та без жодного процесуального оформлення ув’язнили потерпілого. Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, вони змусили його зізнатися у зберіганні вибухової речовини.
 
Зазначене є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
Дії обвинувачених кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), а також вчинене за попередньою змовою групою осіб порушення законів та звичаїв війни (ч 1 ст. 438 КК України) та порушення недоторканості житла (1 ст. 162 КК України).
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 565