Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.03.2024

Публічні заклики до геноциду українців та виправдовування війни: підозрюються окупаційні «рупори Кремля» з півострова 

Прокуратура автономії повідомила про підозру окупаційним медійникам із Криму, які поширюють російські наративи. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Один із підозрюваних – ведучий авторської програми, що також транслюється на пропагандистському телеканалі «Крим 24», де він публічно підтримує дії окупантів та виправдовує повномасштабне вторгнення РФ. Серед спікерів на зазначену програму був також запрошений інший підозрюваний – керівник Сімферопольського осередку «Руської Єдності», який до того ж позиціонує себе як блогер та політолог.  
 
Саме він висловлював своє негативне ставлення до українського суспільства, яке за його словами, «загрожує мирному і стабільному життю росіян і жителів окупованих територій України, а тому заслуговує на повне фізичне знищення».

У своїх виступах вони систематично просувають проросійські наративи та сприяють створенню «позитивного ефекту» від вторгнення на територію України, виправдовуючи збройну агресію ворога крізь призму «визволителів» від українського «нацизму».

Дії обох підозрюваних кваліфіковано як колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України), а також виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Дії ще одного підозрюваного також кваліфіковано як публічні заклики до геноциду (ч. 2 ст. 442 КК України). 

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим
 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 127