Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.03.2024

Підтримує ворога та збирає кошти для його армії: судитимуть колишню українську спортсменку 

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишньої української спортсменки з Криму, яка публічно підтримує збройну агресію РФ проти України та організовує збори коштів для армії ворога. Дії обвинуваченої кваліфіковано як пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України),  їй загрожує до 12 років позбавлення волі. 
 
 
Обвинувачена – колишня українська спортсменка та багаторазова чемпіонка Європи та світу із сумо, яка з 2016 року почала виступати у складі збірної РФ, однак зробила перерву в кар’єрі після заборони російським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях. 
 
 
Натомість, з метою підтримки армії окупантів, організувала та очолила волонтерський рух у Криму. Зокрема, нею було проведено неодноразові збори коштів для закупівлі дизельних генераторів, рацій, тепловізорів та інших ресурсів для військовослужбовців РФ, які, у тому числі, вели бойові дії проти України у місті Бахмут. 
 
 
Крім того, з метою впливу на формування інформаційного простору в Криму, будучи публічною особою, обвинувачена неодноразово виступала у проросійських медіа, просуваючи пропагандистські наративи. Зокрема, заявляла про «необхідність допомоги армії РФ» у проведенні так званої «спеціальної військової операції» та «захисту півострова від ЗСУ».
 
 
«Дії обвинуваченої – яскравий приклад пособництва державі-агресору. Їх систематичність, тривалість та послідовність свідчать про чітку мету – завдати шкоду нашій державі шляхом підтримки армії ворога та впливу на свідомість мешканців півострова», – наголошує керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.
 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в АР Крим
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 175