Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.03.2024

У колабораційній діяльності підозрюються 11 чиновників із Криму

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру ще 11 громадянам України, які після окупації півострова Крим добровільно зайняли посади в окупаційних органах влади держави-агресора. Їх дії кваліфіковано як колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі. 
 

Встановлено, що у період з 2022 по 2023 роки підозрювані свідомо, за власним бажанням, прийняли пропозицію ворога та зайняли окупаційні посади:

• керівника апарату адміністрації міста Красноперекопськ Республіки Крим;
• голови комісії з питань розвитку санаторно-курортного комплексу, туризму, охорони здоров'я, освіти, культури, молодіжної політики, спорту, зайнятості та соціального захисту населення Алуштинської міської ради;
• голів муніципальних утворень Сакського району та міського округу Саки Республіки Крим;
• голів територіальних виборчих комісій Центрального району  м. Сімферополя Республіки Крим та м. Ялти;
• першого заступника голови адміністрації міста Ялта;
• заступників голів адміністрацій м. Ялта, а також Сакського та Ленінського районів Республіки Крим;
• заступника начальника Інспекції по житловому нагляду Республіки Крим, заступника головного державного житлового інспектора Республіки Крим.
 

Підозрювані на своїх посадах сприяють реалізації політики РФ та забезпечують функціонування окупаційної влади на тимчасово окупованій території Криму.
 

Також слідством встановлено, що двоє вищевказаних «голів виборчкомів» сприяли організації та проведенню у квітні та вересні 2023 року незаконних виборів до Ялтинської міської ради Республіки Крим та Державної Думи Федеральних Зборів РФ на території окупованого півострова.
 

Досудові розслідування здійснюються СУ ГУ СБУ та ГУНП в АР Крим
 


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 

Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 153