Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.03.2024

«Кремлівський рупор»: судитимуть окупаційного депутата «Державної Ради Республіки Крим»

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт щодо окупаційного депутата «Державної Ради Республіки Крим». Його дії кваліфіковано як колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 6 ст 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Санкція передбачає до 12 років позбавлення волі.
 
Після окупації півострова у 2014 році обвинувачений був обраний депутатом окупаційної «Державної Ради Республіки Крим», а з 2021 року обіймав посаду «заступника голови Комітету по народній дипломатії та міжнаціональних відносинах»
 
Протягом 2022 року «депутат» неодноразово виступав у програмах пропагандистських телеканалів «Міллет» та  «Крим 24», де публічно підтримував війну проти України. Здійснюючи інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором, він позитивно характеризував політику уряду РФ щодо Криму, дії представників окупаційної адміністрації, створюючи у суспільстві хибне сприйняття їх «легітимності».
 
Також, обвинувачений запевняв аудиторію в єдності етнічних спільнот Криму та Росії, необхідності встановлення «історичної справедливості», наголошуючи на «належності РФ» окупованих південно-східних територій України.
 
Крім того, у прямих етерах обвинувачений заперечував російську агресію, представляючи її як «вимушені заходи», та виправдовував дії ворога під виглядом «піклування про мирних жителів» та «порятунку українського народу». 
 
У своїх виступах «депутат» також інформував про особисту участь у заходах «загальноросійського значення» на території півострова, спрямованих на посилення традицій та культури держави-агресора, а також «виховання готовності стати на захист своєї Вітчизни».

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 142