Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.03.2024

Вивезення українського зерна через Крим: підозрюються два російські капітани суден

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру двом громадянам РФ – капітанам російських суден «МИХАИЛ НЕНАШЕВ» та «ЗАФАР». Їм інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, з метою заподіяння шкоди інтересам держави (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.
 
Встановлено, що у 2023 – січні 2024 року підозрювані, порушуючи законодавство України та норми міжнародного морського права, здійснювали незаконні заходи/виходи до/з закритого Севастопольського морського торговельного порту.
 
У порту відбувалось завантаження судна зерном, захопленим країною-агресором на окупованих територіях, без оформлення жодних дозвільних документів, та подальше його незаконне вивезення за межі митної території України.
 
Зокрема, капітан судна «МИХАИЛ НЕНАШЕВ» здійснив щонайменше 6 незаконних рейсів, капітан судна «ЗАФАР» – 2 рейси з/на окуповану територію півострова.
 
Усвідомлюючи протиправність своїх дій та маючи на меті їх приховати, підозрювані періодично здійснювали вимкнення системи «AIS» (Автоматичної ідентифікаційної системи) та внесення до неї фіктивних відомостей щодо курсу слідування суден нібито в порти РФ, Лівану та Єгипту.
 
Зазначимо, що раніше повідомлено про підозру іншому капітану судна «МИХАИЛ НЕНАШЕВ» за вчинення у 2022 році аналогічних злочинних дій.
 
Досудове розслідування здійснюються СУ ГУ СБУ в АР Крим


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 


Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 105