Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.05.2024

Перейшов на бік ворога та допомагав окуповувати півострів: підозрюється керівник НЗФ «Самооборона Криму»

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру громадянину України, який очолював незаконне збройне формування «Самооборона Криму» під час активної фази окупації півострова у 2014 році.
 
Йому інкриміновано керівництво не передбаченим законом збройним формуванням, напад на підприємства, установи, організації (ч. 4 ст. 260 КК України) та державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України).
 
Слідством встановлено, що у лютому 2014 року державою-окупантом ініційовано створення в Криму незаконних збройних формувань, що діяли під контролем російських спецслужб та ЗС РФ, маючи на меті сприяти вторгненню підрозділів збройних сил та інших силових формувань РФ на суверенну територію України. 
 
Зокрема, завданням НЗФ «Самооборона Криму» була участь у силових діях шляхом блокування та захоплення об’єктів транспортної інфраструктури, військових об’єктів ЗСУ, органів державної влади та місцевого самоврядування України, а також підприємств, установ, організацій півострова. 
 

Підозрюваний, будучи колишнім військовослужбовцем та маючи досвід ведення бойових дій, у лютому 2014 року добровільно очолив НЗФ «Самооборона Криму». До його обов'язків входило загальне керівництво, планування та координація дій підлеглих бійців.  
 

Так, 26 лютого 2014 року під керівництвом підозрюваного командири рот та бійці НЗФ «Самооборона Криму», які мали на озброєнні вогнепальну зброю, прибули до будівлі Верховної Ради АР Крим у м. Сімферополі, де проводився мітинг на підтримку територіальної цілісності і недоторканості України. 
 

У подальшому «командувач полку» здійснив розстановку особового складу НЗФ по периметру адмінбудівлі та прилеглої території, з метою змушення спікера ВР АР Крим провести позачергову сесію з питання проведення референдуму про «незалежність півострова». Крім того, «самооборонівці» допомагали силовим структурам РФ у розгоні проукраїнськи налаштованих громадян та захоплення будівлі ВР АР Крим.
 

Також 16 березня 2014 року підозрюваний разом з особовим складом НЗФ «Самооборона Криму» організовував охорону та забезпечував проведення на виборчих дільницях м. Сімферополя «загальнокримського референдуму» щодо входження півострова до складу РФ. 
 

Надалі «командир полку» систематично виконував накази представників окупаційної влади щодо організації здійснення «самооборонівцями» блокування військових частин ЗСУ, чергувань на блокпостах, захоплення українських військовослужбовців, журналістів та активістів, нападів на підприємства, установи, організації, зокрема, Сімферопольський аеропорт, будівлі прокуратури, міліції, служби безпеки АР Крим та інші.
 

У червні 2014 року підозрюваного призначено «радником», а згодом – заступником  окупаційного «голови АР Крим» Аксьонова С.В. У вересні 2016 року він став депутатом VІІ скликання Держдуми РФ, а 2021 - отримав мандат депутата VIII скликання. 
 

За заслуги перед окупантами нагороджений медаллю «За возвращение Крыма».
 

Зазначимо, що підозрюваний знаходиться під міжнародними санкціями країн Євросоюзу, США, Великобританії, Японії тощо. 
 

За вказані дії йому загрожує до 15 років позбавлення волі.
 

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 347