Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
03.10.2023

Примушування кримчан до служби в армії ворога: до суду скеровано обвинувальний акт щодо «головного військового комісара Криму»

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного військового комісара Республіки Крим, який причетний до примушування кримчан служити в збройних силах ворога. Його дії кваліфіковано як воєнний злочин – порушення законів та звичаїв війни (за ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченому загрожує до 12 років позбавлення волі.
 
Встановлено, що у вересні 2016 році громадянин РФ обійняв посаду окупаційного «військового комісара», на якій забезпечував проведення незаконних призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта.
 
Реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва РФ, військовий комісар безпосередньо розробляв плани та організовував проведення 6 призовних кампаній кримчан.
 
Досудове розслідування здійснювалося ГУ СБУ в АР Крим.

Загалом з 2015 року ворог регулярно проводить призовні кампанії та примушує жителів півострова до служби в армії РФ. Після повномасштабного вторгнення такі заходи лише посилилися. Окрім незаконного призову, кримчан примусово мобілізують на війну в Україні.  
 
Вчергове наголошуємо, що вказане є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
Тому прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності причетних осіб. 
 
Наразі маємо вже 2 вироки – так званим військовим комісарам «Сімферопольського району та міста Алушти» та «м. Феодосія та Кіровського району».  Про підозри у вчиненні аналогічних воєнних злочинів повідомлено 11 військкомам різних районів тимчасово окупованого півострова, судами розглядаються 4 обвинувальні акти.
 
Також для жителів, які потенційно можуть стати жертвами таких заходів, були розроблені рекомендації, як уникнути незаконної мобілізації до збройних сил ворога.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя


 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1689